KULJETUS JA NOUTOTILAUKSET KAIKISTA RAVINTOLOISTA VERKKOKAUPASTAMME!
Siirry sisältöön

Aasialainen ruoka

Momotoko / Blogi / Blogi / Aasialainen ruoka

Aasian monipuolinen ruokakulttuuri

Aasialainen ruoka on vivahteikas makumatka lukuisien eri kulttuurien ruokaperinteisiin. Valtavaan Aasiaan mahtuu kymmeniä valtioita, joissa kussakin on omat alueellisesti ja etnisesti tyypilliset keittiönsä. Aasialaiseen ruokakulttuuriin sisältyykin uskomaton määrä erityyppisiä makuja ja monipuolisia perinteitä.

Aasialainen ruoka

Vaikka jokaisella Aasian alueella onkin omat tyypilliset ruokansa, lähes kaikkia aasialaisia ruokakulttuureja yhdistää eri uskontojen, kuten šintolaisuuden, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden, vaikutus ruokaan. Ruokakulttuurien juuret ulottuvat tuhansia vuosia vanhoihin perinteisiin ja uskomuksiin, joissa niin elämässä kuin ravinnossa pyritään tasapainoon. Tämä tasapaino on terveyden ja pitkän iän salaisuus. Ruoassa kasviksia käytetään runsaasti ja makumaailmassa balanssi löytyy makean, happaman, suolaisen, tulisen ja kirpeän makujen yhdistelmistä.

Tapakulttuuri aasialaisessa ruokapöydässä

Pitkän historian ja uskonnollisten vaikutteiden vuoksi ruokailuun liittyy Aasiassa paljon erilaisia alueellisia tapoja, joita noudatetaan tarkasti. Joissain kulttuureissa on esimerkiksi kohteliasta ottaa lautanen vastaan kahdella kädellä. Myös muut pöytätavat Aasian kulttuureissa poikkeavat monin tavoin länsimaalaisista tavoista. Esimerkiksi keiton ja nuudeleiden äänekäs ryystäminen on varsin tavallista eikä lainkaan epäkohteliasta.

Useassa Aasian maassa ruoka syödään syömäpuikoilla, joiden käyttöön liittyy myös liuta erilaisia tapoja. Kun esimerkiksi lasket syömäpuikot käsistäsi, aseta ne siististi kulhon reunalle. Älä jätä puikkoja pystyyn ruokasi joukkoon. Lähes kaikkialla Aasiassa pystyssä sojottavat syömäpuikot yhdistetään kuolemaan.

Muista, että kaikissa kulttuureissa on omat omaleimaiset tapansa ja perinteensä, eikä vierailijan oleteta osaavan kaikkea. Ota siis rennosti ja nauti makumatkasta!

Syvennä tuttavuuttasi aasialaiseen ruokaan

Syvemmälle aasialaiseen ruokakulttuuriin sukeltaminen kannattaa aloittaa rennosti. Makuja on niin paljon, että elämyksiä riittää varmasti loppuelämäksi. Jos olet jo hieman ehtinyt tutustua tutuimpiin aasialaisiin ruokiin, kuten erilaisiin aasialaisiin buffet-ravintoloihin, japanilaiseen sushiin, thaimaalaiseen pad thaihin ja vietnamilaiseen phở-keittoon, kannattaa sukeltaa jo hieman syvemmälle aasialaisten makujen maailmaan.

Japanilainen ruoka on yhdistelmä makua ja estetiikkaa

Momotoko on loistava paikka kokeilla erilaisia ruokia ja autenttisia japanilaisia makuja. Ramenista tulee varmasti yksi suosikkiruoistasi, ellei se sitä ole jo!

Japanilainen ruoka maustetaan kevyesti, raaka-aineiden omaa makua korostaen. Makua saadaan soijakastikkeesta, soijapavuista fermentoidusta misosta tai kuivatuista kalalastuista ja merilevästä valmistetusta dashi-liemestä. Riisi on suuressa osassa myös japanilaista ruokakulttuuria ja se on arvostettu osa lähes jokaista ateriaa. Ruoan estetiikkaan, harmoniaan ja esillepanoon kiinnitetään Japanissa erityistä huomiota ja kohteliaan tapakulttuurin maassa myös ruokailua on perinteisesti pidetty kauniina rituaalina.

Lähde Momotokon kanssa matkalle ramenin ja donburien Japaniin!